לפחות פעם בשלוש שנים ישראלים צובעים חלק מהדירה שלהם. זו סיבה טובה להתעדכן בנעשה בעולם של הצבעים
אם הבית שלכם חדש, רוב הסיכויים שהקירות לבנים כשלג ואין לכם צורך בצבעי. אם לעומת זאת אתם נמנים על 95% מהישראלים, העוברים לדירה שכורה או קונים דירה יד שניה והלאה, קרוב לוודאי שתרצו לצבוע את הקירות מהלכלוך והשאריות של הבעלים הקודמים.
קירות מלוכלכים הם לא הסיבה היחידה להזמין
צבעי, גם שינוי גוון הקיר, ובמיוחד צביעות "מתקדמות" יותר כמו שילובי צבעים ותבניות שונות, דורשות מומחיות מקצועית.
למה צבעי מקצועי?
מחיר החומרים לצביעת הדירה, קרי הצבע, המברשות, הרולר, מדלל הצבע והניילונים לכיסוי הרהיטים והרצפות, מסתכמים בכ600 שקלים לדירה בת 3 חדרים. כפי שנראה בהמשך, מחיר צביעת אותה הדירה על ידי צבעי מקצועי, תעלה כ4500 שקלים פלוס מע"מ.
בגלל הבדל המחירים הזה, רבים מפקפקים בנחיצותם של הצבעים המקצועיים, במיוחד כאשר מדובר ב"לשפץ קצת את הצבע", היינו לחדש את אותו הצבע.
יצחק כהן, קבלן שיפוצים בעל וותק של 20 שנה, מסביר לנו שמדובר בפקפוק מוטעה. למעשה, צביעת הקיר הינה מדע מדוייק למדי, הדורש ידע נרחב בחומרים ודרכי העבודה עימם
את שכבת האבן (בלוקים או בטון) המרכיבה את הקיר עצמו, מכסה שכבת סיד, ומעליה למעשה אנחנו מתחילים לצבוע. כדי שהצבע יחזיק כראוי, שומה על המשטח להיות ישר לגמרי וללא פגמים.
אם מדובר בכמה פגמים מינוריים, ניתן לעשות עבודה מקומית, כלומר לסתום את החורים המעטים, אך בדירות ישנות יותר, ובקירות שנפגמו כתוצאה מפגעי מזג האוויר והזמן, מומלץ לבצע כיסוי "טיח אמרקאי", כלומר לכסות בטיח מהיר יבוש את כל הקיר כולו, וכך ליצור שכבה חדשה וחלקה עליה יונח הצבע.
ישנם סוגי
צבע רבים, ומחירם משתנה בהתאם לעמידותם למים ולשחיקה, מהירות היבוש שלהם והחוזק של הקשרים שהצבע יוצר עם השכבות שמתחת. עם זאת, הצבע הטוב ביותר לא יכול להיות מונח ישירות על שכבת הצבע הישנה, שכן היא תתפורר ותגרום גם לשכבת הצבע החדשה להתקלף ולהתקפל. לפיכך הכרחי לגמרי להוריד את
כל שכבת הצבע הישנה, ואפילו חלק מן הסיד, כדי שהצבע החדש יתפס כראוי.
לצורך כך הצבעים המקצועיים משתמשים במשייפים מיוחדים, המורידים ביעילות את שכבת הצבע בלא לפגוע בקיר שמתחת, ציוד מיוחד ויקר שדורש מיומנות רבה בהפעלתו, ולכן לא מהווה אופציה לצבעים החובבים.
במה נצבע?
שאלה זו נתונה במידה רבה לשיקולו של הלקוח, אולם הצבעי המקצועי יוכל לספק יעוץ מקצועי ולרוב גם כנה לגבי הצבע המתאים ביותר. ככלל, צבעי אקריליק עמידים יותר מצבעי סיד, ולכן אל אף שהם יקרים יותר לרוב תזדקקו לפחות צבע (רק שתים-שלוש שכבות), והצבע האקרילי עמיד יותר למים ולזמן.
צבעים יקרים יותר כמו אקרילי 2000 יכולים לעלות מחיר כפול (עד 400 שקלים לחבית גדולה), וכמובן שמדובר בצבע איכותי אף יותר (ככלל כאשר משתמשים באקרילי 2000 ניתן להסתפק בשכבה אחת פחות מאשר האקרילי הרגיל).
עם זאת, מרבית הצבעים ממליצים להסתפק בצבע אקרילי רגיל כאשר מדובר בצביעת קיר רגיל. בחדרי אמבטיות, שירותים, ומקומות החשופים ללחות רבה, כדאי לשקול צבע פלסטי.
בכל מקרה זיכרו, כי על אף שהצבעי המקצועי יעלה פי כמה בתווך הקצר, עבודה מקצועית של
צבעי יכולה להחזיק מעבר ל20 שנים, ולכן תשתלם הרבה יותר בטווח הארוך.